PORTARNA I MONTMARTRE
Portarna i Montmartre av Stina Palm.
En man söker berättelsen om sina föräldrars liv i Paris i början av andra världskriget. Mellan morföräldrarnas hus i ångermanländska Gånsvik och farföräldrarnas bokhandel i Montmartre skriver han en väv där minnen, platser, röster får träda fram på trots mot moderns tystnad och faderns frånvaro. Allt utspelar sig mot bakgrund av händelserna i Vintervelodromen 1942 och fördrivningen av Paris judiska befolkning.
Stina Palm är född 1970 och bor i Lund där hon undervisar i svenska, franska och litteratur . Hennes avhandling från 2009 handlade om fantasins etik hos den franske dramatikern Bernard-Marie Koltès, och hon har tidigare kommit ut med novellsamlingen Trollsländor och taggtråd på Albert Bonniers förlag.
”ett litterärt mirakel” och ”denna ovanligt välskrivna och intelligenta roman förtjänar att läsas, och läsas på nytt, med vaken uppmärksamhet och stor eftertanke”
ur recension av Ivo Holmqvist i nättidskriften Opulens
Ur intervju ”Med blick för ordens magi” med Stina Palm i Sydsvenskan och Hallå Lund! (nr 6, 2019) om romanen:
”Under en promenad [i Paris ] passerade hon en byggnad som under andra världskriget tjänade som barnhem. Barnen som bodde där var barn till judar som deporterats.
På en liten skylt stod det att de 74 barnen, till slut, deporterades, den 21 juli 1944.
– Barnhemmet var tänkt för att skydda barnen men blev istället en dödsfälla. Jag tänkte att jag måste berätta om vad som hände bakom de där portarna, säger hon.”
Utvald för litteraturstöd av Statens Kulturråd.
Portarna i Montmartre finns som mjukband och som e-bok, och du kan handla här!